Nationale Bokbierdag 7 oktober 2018

Historie van de Nationale Bokbierdag

Het is mei 1996. Het idee wordt geboren een evenement te organiseren dat in het teken staat van bokbier. De Zutphense horeca-ondernemers bundelen de krachten. De Nationale Bokbierdag is geboren.

In het najaar is het zover. Met een speciale koeriersdienst onder politie-escorte wordt onder toeziend oog van televisiecamera's het eerste vaatje bokbier van 1996 rechtstreeks vanuit de brouwerij afgeleverd bij café De Korenbeurs in Zutphen. Rond deze gebeurtenis worden diverse activiteiten gehouden, zoals een vermakelijke kelnerrace. Tussen al deze festiviteiten door presenteren de brouwerijen hun bokbier aan het publiek.

 

De jaren daarna groeit de Nationale Bokbierdag in Zutphen uit tot een festijn dat tienduizenden bezoekers trekt. Vooral de optocht met de oude bierkarren met schitterend opgetuigde paarden ervoor is telkens weer genieten geblazen voor jong en oud. In de jaren daarna is de Nationale Bokbierdag uitgegroeid tot een begrip bij bierliefhebbers uit heel Nederland dat zelfs tot ver over onze landsgrenzen bekendheid geniet. Bezoekersaantallen van ver boven de 100.000 zijn de laatste jaren gemeengoed geworden.

Dit jaar wordt de 22e editie gehouden. Veel brouwerijen, groot en klein, presenteren op zondag 7 oktober hun nieuwe bokbier. Onder meer vanwege de werkzaamheden aan de IJsselkade is er dit jaar geen optocht. Wel komt er een groot aantal bierwagens naar Zutphen. Onder meer de fraaie bierkarren van Amstel, Heineken, Brand en Grolsch zijn te bezichtigen. Op de Zaadmarkt zijn dit jaar als extraatje activiteiten, waarbij nostalgie en bier centraal staan. Alle reden dus om Zutphen te bezoeken op zondag 7 oktober. De toegang is gratis.